26,2 syytä rakastaa New Yorkin maratonia

November 23, 2015

 

New York, marraskuun ensimmäinen sunnuntai, 2015. Ilma on sakeanaan odotusta, jännitystä, innostusta ja unelmia, kun yli 50 000 juoksijaa valmistautuu haastamaan itsensä 26,2:n mailin maratonreitillä läpi eläväisen kaupungin. Olin yksi heistä. Pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni. Juoksun aikana sain kokea, miltä tuntuu kun koko New York rakastaa sinua. Niinpä inspiroiduin listaamaan 26,2 syytä vastata tunteisiin.

 

1. New York. Kaupunki, jota ei voi selittää vaan sen monimuotoisuus, syke ja kohtaamiset pitää kokea.

 KUVA: Mikko Aarne

 

2. Amerikka. Hiilaritankkauksesta ei ainakaan tarvitse olla huolissaan. Onnistuu taatusti ihan huomaamatta ennen ja jälkeen juoksun.

 

3. Kansainvälisyys. Maratoonarit yli sadasta eri maasta saapuvat vuosittain kuningasmatkalle. Kulttuurien kohtaamisen aisti parhaiten perjantai-iltana Central Parkin maalialueella järjestetyssä avajaisseremoniassa, jossa sain kunnian edustaa Suomea paraatikulkueen lipunkantajana. 

 

4. Tarinat. Maaliin pääsi 49 617 juoksijaa, joista jokaisella olisi tarina kerrottavanaan. Kuten sillä italialaisella vieroitushoidossa olevalla miehellä, joka tuli juoksemaan ensimmäisen maratoninsa. Hän onnistui kuitenkin hukkaamaan reitin varrelle hotellinsa tiedot, kadottamaan matkakumppaninsa ja kielitaidottomana ajautui hortoilemaan pitkin kaupunkia muutamaksi päiväksi. Juoksukamppeissaan. Viimein tiistaiaamuna poliisi tunnisti paniikissa pälyilevän maratoonarin metrolaiturilla, tarjosi hänelle ensitöikseen kahvin ja donitsin sekä opasti paluumatkalle. The New York Timesin juttu löytyy täältä.

 

5. Maratonreitti. Saat haltuusi koko kaupungin, sillä reitti kiertää New Yorkin viisi kaupunginosaa: Staten Island, Brooklyn, Queens, Bronx ja Manhattan.


6. Expo. Maratonin juoksunumeron saaminen expossa hyppysiinsä on aina herkkä hetki, sillä se konkretisoi niin paljon. Kuukausien harjoittelu ja kurinalainen elämä tulee todeksi, kun pitelee tuota paperinpalaa kädessään.

7. Staten Island. Lähtöalueen tiivistunnelmainen odottelu. Pysyäksemme lämpiminä, olemme sonnustautuneet kuka mihinkin vanhaan kolttuun, jonka voi nakata hyväntekeväisyyslaatikkoon ennen lähtöä. Mittakaavaa antanee, että vaatteita kerätään kierrätykseen yli 90 000 kiloa tapahtuman aikana.

 

KUVA: Mikko Aarne
 

8. Startti. Elokuvaohjaaja Spike Lee lähettää meidät tykinlaukausten säestämänä matkaan samalla kun kaiuttimista kajahtaa Frank Sinatran tunnelmallinen New York, New York. Se on varmaan Atlantilta puhaltava tuuli, joka saa silmät vetistymään. 

Spike Lee (Marathonfoto)

 

9. Verrazano. Silta, jota pidetään ensimmäisenä koitoksena sillä tiedossa noin maili nousua ja maili laskua, oletettavaa ruuhkaa ja ensimmäisten kilometrien hermoilua. Televisioyhtiöiden ja viranomaisten helikopterit pörräävät huomattavan alhaalla ja alleviivaavat tapahtuman merkitystä. 
 

10. Yhteenkuuluvuus. Takana on noin kymmenen kilometriä kun kolmannen ja neljännen Avenuen pitkä ja leveä suora yhdistää eri lähtöryhmien reitit. Katsoessani juoksijoiden merta horisontissa ymmärrän, miten paljon meitä onkaan yhteisen asian äärellä. Tuntuu aika hienolta.

 

11. Musiikki. Bändejä ja dj:tä löytyy matkan varrelta jopa 130. Brooklynissä Bishop Loughlin High School -yhtyeen perinteenä on ollut 35 vuoden ajan soittaa tauotta Rocky-elokuvien tunnaria Gonna Fly Now. Hyvin soittivat!
 

12. Ortodoksijuutalaiset. Brooklynin uumenissa sijaitseva South Williamsburg on yksi kaupungin laajimmista ortodoksijuutalaisten asuinalueista – hiljainen keidas kaiken maratonhälinän keskellä. Tyyneyden ei pidä antaa kuitenkaan hämätä, sillä mustien hattujensa hämärästä ohikiitäviä juoksijoita tarkkailevat lukuisat silmäparit. 
 

13. Puolimaraton. Pulaski-sillan päällä sijaitsee matkan puoliväli, jolloin tietää, että nyt se juoksu itseasiassa vasta alkaa. Reitillä sijaitsee yhteensä viisi siltaa, joista Pulaski on toinen.
 

 14. Huoltopisteet. Mahdollisuuksia on jokaisen mailin kohdalla. Suuria ruuhkia ei pääse syntymään, kun juomiset pystyy sovittamaan juuri omiin tarpeisiinsa sopivaksi eikä joka asemalla tarvitse hidastella tankkaamaan.
 

15. Kannustus. Miljoona ihmistä reitin varrella. Kannustajia on läpi koko reitin ja jokainen saa tunnelmasta osansa. Looking good -huudot kaikuvat sitä lujempaa, mitä hankalammalta meno näyttää. New Yorkin rakkaus ja tuki meitä kohtaan on käsin kosketeltavaa.
 

16. Queensboron silta. Pitkä kuin nälkävuosi ja yleisöltä pääsy evätty. Olemme täysin keskenämme ja jalat tuntuvat 25 kilometrin jälkeen jo melkoisen raskailta. Tätä pidetään yhtenä reitin haastavimmista kohdista, eikä syyttä.
 

17. First Avenue. Tästä oli jossain artikkelissa varoitettu etukäteen, että ei saa innostua. Puuduttavan Queensboron jälkeen avautuva ihmispaljous sekä kannustuksen määrä hätkähdyttävät siinä määrin, että unohdan kaikki hyvät neuvot maltista. Energiaa palaa yleisön villitsemiseen, enkä ymmärrä miten tästä voisi viilipyttynä painella ohi. Ellei satu kuulumaan eliittiin.
 

18. Kyltit. Aivan hillittömiä ja selkeästi leimallinen piirre täällä. Maalitauluksi tehtyjä pahveja, joita lyömällä saa voimaa, Donald Trump -nyrkkeilysäkki, jättimäisiä juoksijoiden kasvoja tai lemmikkien kuvia, isoja banderolleja inspiroivine teksteineen sekä kaupunginosien tervetuloa-toivoksia. Yleisö on selkeästi panostanut karnevaalitunnelmaan. Timeout.com bongasi parhaimmistoa ihailtavaksi.

 

19. Bronx. Juoksijoiden sekaan ilmestyy hölmöilemään joku hip-hop-räppäri-hipster-hampster-mikälie mustine huppareineen. Huudan mielestäni asiallisen varoituksen, mutta en voi olla enää varma mitä todellisuudessa suustani päästän 33 juostun kilometrin jälkeen. Hupparimies ärsyttää juuri nyt, mutta arvaan hänen naurattavan myöhemmin. 
 

20. Viides Avenue. Juoksemme toinen toistaan kalliimpien luksusmerkkien ostoskadulla. Ylämäkivoittoisuus ja silmiin paistava aurinko alkavat syödä tosissaan motivaatiota. Kadun varrelle kerääntyneet kannustajat pitävät huolen siitä, että hidastaminen tai kävely ei tule kuuloonkaan. Ihanat ihmiset, kiitos.
 

21. It is OK to cry -kyltti 38 kilometrin kohdalla.
 

22. Central Park. On helppo ymmärtää, miksi alue nauttii ulkoilijoiden suosiosta. Vihreä keidas pilvenpiirtäjien keskellä, lukuisten elokuvien ja tv-sarjojen näyttämö, mieletön paikka lenkkeillä. Tänään se edustaa myös viimeisten kilometrien alkamista. Loppurysäystä. 
 

23. 40 km. Sisällä Central Parkissa. Juoksimme edellisenä päivänä verryttelylenkin juuri tästä. Kuvittelin, miltä ohitus tuntuisi sunnuntaina ja tajusin, etten päässyt kuvitelmissani lähellekään tätä tunnetta.
 

24. Maaliviiva. Siinä se on. Kansa hurraa ja minä itken. Onnesta ja kivusta ja kiitollisuudesta. Kello pysähtyy aikaan 3:48. Ei tullut ennätystä, mutta suhteellisen haastavalla reitillä ei niitä syntynyt edes maailman huipuille. Ikimuistoisia elämyksiä sen sijaan sain enemmän kuin heti kykenen edes käsittämään.

 KUVA: Marathonfoto
 

25. Huolenpito. Meidät ohjataan kannustavasti, mutta määrätietoisesti pois maalialueelta tukkimasta väyliä: "You did great. Amazing. Keep on walking.” Tunnemyrskyissään eteenpäin huojuvat juoksijat saavat syömistä ja meidät kääritään lämpimiin post-race ponchoihin ilman että tarvitsee sormeaan nostaa. Riittää, että hymyilee typerästi. 
 

26. Vapaaehtoiset. New Yorkin maratonin onnistumisesta vastaa yli 10 000 ihmistä. Nöyrä kiitos jokaiselle heistä, homma todella toimi ja järjestelyt olivat ensiluokkaiset. Pelkkien opastetaulujen sijaan meitä juoksijoita auttoivat hymyilevät, läsnäolevat ihmiset.

 

26,2   Tuki. New Yorkin maraton on eri yhteyksissä ollut säännöllisesti esillä aina siitä saakka, kun sain tiedon että pääsin mukaan. Perheen, ystävien sekä Runner’s High:n juoksukamujen tuki on ollut enemmän kuin merkityksellistä, puhumattakaan RH:n valmentajien ammattitaitoisesta luotsauksesta kohti kauden huipennusta. Kiitos.

 

p.s. New Yorkin maratonille osallistumiseen on useita reittejä, joista arvonta on yksi. Ensi vuoden osalta kuponkeja voi laittaa menemään 21.1.2016 alkaen. Lisätietoja tapahtuman sivuilta New Yorkin Marathonin sivuilta.

Please reload

Kuumimmat

Elokuussa 2020 alkavat juoksuryhmät

August 3, 2020

1/2
Please reload

Tuoreimmat
Please reload

Arkisto
Please reload

Tagit