Arigato Tokio - Tokion maraton


Tokion maraton edustaa läpileikkausta japanilaisesta kulttuurista parhaimmillaan.

Juoksijoiden arvostaminen, siisteys sekä harmoninen reitti niin profiililtaan kuin kartalla antavat ikimuistoisen elämyksen kenelle tahansa kestävyysjuoksuun hurahtaneelle. Reissasin ensimmäistä kertaa Aasiaan ja Tokio teki lähtemättömän vaikutuksen. Kaupungissa asuu yli 13 miljoonaa asukasta ja merkillepantavia piirteitä olivat kanssaihmisten kunnioittaminen sekä käsittämätön siisteys. Samat elementit toistuivat vahvasti myös maratonilla. Erilaisia juoksutapahtumia on takana useita kymmeniä, mutta ensimmäistä kertaa katu huoltopisteiden kohdalla oli satunnaisia mukeja lukuunottamatta putipuhdas ja kengänpohjista puuttui se inhottavan tahmainen tunne, kun tyhjät geelipussit eivät liimaantuneet asfalttiin vaan löysivät tiensä satojen vapaaehtoisten kannattelemiin roskapusseihin. Maraton läpi maailman suurimman kaupungin

Lähtö tapahtui aamuyhdeksältä ja nousevan auringon maa helli hermoilevia juoksijoita sään suhteen. Starttipistoolin pamahtaessa ilmoille ammuttiin myös konfettisadetta asiaankuuluvan marssimusiikin säestyksellä. Ensimmäiset kilometrit olivat hieman ruuhkaisia etenkin kun samanaikaisesta startanneen kymmenen kilometrin kisan juoksijat sinkoilivat maratoonareiden seassa. Tilanne tasaantui onneksi nopeasti ja huolimatta 37 000 juoksijasta, leveillä kaduilla mahtui erinomaisen hyvin pitämään omasta vauhdistaan kiinni.

Maratonin X-kirjaimen muotoinen reitti tarjoilee parhaat palat maailman suurimmasta kaupungista. Lähtö tapahtuu vilkkaasta Shinjukusta, viilettää 9 kilometrin kohdalla keisarin megalomaanisen palatsialueen ohi. Eiffelin tornia muistuttavasta Tokio Towerista pääsee herkuttelemaan kahteen kertaan 12 ja 19 kilometrin nurkilla. Kannustajille paras paikka on selkeästi luksusliikkeiden miehittämä Ginzan alue, josta löytyvät 10 kilometrin, puolivälin sekä 34 kilometrin mutkat. Asakusan vanhassa kaupungissa teemme reitin toisen u-käännöksen 28 kilometrin kohdalla ja samalla voi ihastella buddhalaisen Sensō-ji-temppeliin johtavaa Kaminarimon-porttia. Jos ehtii. Profiililtaan juoksu on melkoisen tasainen. Rallattelemme alussa melkein seitsemän kilometriä maltilliseen alamäkeen ja lyhyet ylämäet tulevat vasta aivan lopussa, kun ylitämme pari siltaa päästäksemme Odaiban tekosaarella sijaitsevaan maaliin. Viimeiset neljä kilometriä on merkitty erikseen ja ne auttavat kaasuttamaan kohti loppukiriä.

Maaliviivan jälkeen seurasivat ne herkät hetket. Pääsimme kävelemään useiden kunniakujien ja ylävitosten saattelemana Tokyo Big Sightille, jonka sisällä sijaitsi tavarasäilytys. Suuni loksahti auki ja pillahdin ovella spontaanisti kyynelehtimään, kun halli kaikui vapaaehtoisten tauotonta aplodeerausta. Tila oli tulvillaan hymyä, arvostusta, jaettua iloa onnistuneesta päivästä sekä mitali kaulassa vaappuvien juoksijoiden euforiaa

Erityispiirteitä ja ilon aiheita

Tapahtuman erityispiirteenä olivat hassut hatut, joita sai bongailla juoksijoiden ja kannustajien päässä. Ja nyt ei puhuta mistään pienistä pillerirasioista, vaan todella massiivista peruukeista, isoista kalapäähineistä, korkeista silintereistä tai mitä mielikuvituksellisimmista tötteröistä. Päivä oli ajankohtaan nähden lämmin, +14 ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, joten kirjaimellinen hatunnosto kaikille meitä viihdyttäneille hupailusankareille. Toinen mieleen jäänyt yksityiskohta oli lähtöalueella poikkeuksellisen hitaasti etenevät vessajonot. Syy selvisi hyvin nopeasti astuessani koppiin. Tarjolla oli kyykkyvessa, joka vaati ensikertalaiselta hieman kuvallisten ohjeiden tuijottamista ennen kuin uskaltautui asioilleen.

Kuva: Lotta Watia / Unagidon

Oma ennätys - Lontoossa 2015 / 3:41 - jäi tällä kertaa kauas taakse kellon pysähtyessä nettoaikaan 3:52. Opin kuitenkin New Yorkin maratonista (linkki juttuun) viime marraskuulta sen, että uusien mannerten valloituksissa aikaero, pitkät lentomatkat ja tyystin erilaiset kulttuurit sekoittavat väkisinkin rutiineja sekä keskittymistä. Ymmärsin siis asettaa maltillisemmat tavoitteet Tokiolle ja aidosti myös nauttia tapahtumasta. Erityisesti iloitsen näin jälkikäteen siitä, että juoksu oli henkisesti puhtain suoritus ehkä ikinä ja hauskaa oli läpi koko juoksun, kuten blogini kuvista voi päätellä. Liekö tunnelman taustalla itämaisen ympäristön tyyneys ja synnynnäinen kyky olla läsnä, kisaa edeltävät meditaatio- ja visualisointiharjoitukset vai edellisillan toivomus shinto-temppelissä, mutta mieleni pysyi hämmästyttävän kirkkaana läpi koko reitin ja rysäytin 35 kilometrin kohdalla muurin päreiksi yksinkertaisesti kiihdyttämällä tahtia. Lisäksi hämmästelen sitä, että jalkani eivät kipeytyneet juoksusta juuri lainkaan. Normaalisti asiaan kuuluu parin päivän tuskailu etenkin portaikoissa, mutta nyt kipuja ei tuntunut missään. Juoksin ensimmäistä kertaa ultrajuoksijoiden kehittämillä Hoka One One -tossuilla, joilla saattoi olla tekemistä asian kanssa. Tai sitten maalialueella jaettu suihkutettava mystinen kipurohto paransi kaikki menneet ja tulevat vaivat. En tiedä, mutta hankin linimenttiä varmuudeksi pari pulloa myös kotiapteekkiin.

Lyhyt oppimäärä Tokion maratonista

 1. Juostaan helmikuun lopussa. Tänä vuonna osui sunnuntaille 28.2.2016 ja maratonin starttipistooli pamahti klo 9:10. Samassa yhteydessä järjestetään myös 10 kilometrin kisa.

 2. Osallistujamäärä yhteensä 37 000 ja kannustajia reitin varrella huikeat 1,7 miljoonaa.

 3. Kuuluu World Marathon Majors -sarjaan.

 4. Tapahtumaa on järjestetty vuodesta 2007.

 5. Reittiennätykset miehillä 2:05:42 Dickson Chumba / KEN, 2014 ja naisilla: 2:21:27 /Kiprop Helah, KEN, 2016.

 6. Maksimiaika maratonille on 7 tuntia.

 7. Kisan lähtö Shinjukussa ja maali Odaiban tekosaarella, Tokyo Big Sightin luona.

 8. Lämpötila keskimäärin 10 astetta, mutta kaikkeen kannattaa varautua nollakelistä helteeseen. Tyynenmeren tuuliltakaan ei voi välttyä.

 9. Maratonia edeltävänä päivänä voi lämmitellä paikkoja viiden kilometrin Friendship Runissa, joka järjestetään maalialueen lähistöllä.

 10. Tokion maratonille pääsee arvonnan kautta, tosin juoksunumerosta on kisaamassa yli 300 000 muutakin innokasta. Varmempi vaihtoehto ovat matkatoimistojen valmismatkapakettien kautta. Matkapakettien hinnat kokonaisuudessaan 3 000€ molemmin puolin.

 11. Osallistujamaksu maratonille 12 800 jeniä eli vähän reilu 100€.

 12. Tokyo Marathonin mobiilisovellus on erittäin näppärä tapa tutustua etukäteen reittivinkkeihin profiilin, huoltopisteiden tai kannustajien näkökulmasta.

 13. Marathon Expo sijaitsee maalialueen lähellä Tokyo Big Sightissa. Se on iso ja nielee jenejä.

Kuumimmat
Tuoreimmat
Arkisto
Tagit

RUNNER'S HIGH OY

+358 44 205 0310

valmennus @ runhigh.fi
Kap Hornin katu 7
00220 Helsinki
y-tunnus: 2399164-4

 • Wix Facebook page
 • Wix Twitter page
 • Instagram Social Icon
 • YouTube Social Icon

#WERUNHIGH

#PIMPMYRUN