Minun Runner's High: Janica Mäkelä


Minun Runner's High -artikkelisarjassa esittelemme Runner's High:n toimijoiden suhtautumista valmennukseen ja juoksemiseen. Ensimmäisenä esittelemme Turun juoksuvalmentajamme maajoukkuejuoksija Janica Mäkelän ajatusmaailmaa.

"Valmennettavat kysyvät usein vetoharjoitusten yhteydessä, montako meillä on jäljellä. Jos vetoja on esimerkiksi kolme, vastaan että enää kolme. Tähän kuulen kommentin "vielä kolme", jonka korjaan välittömästi muotoon enää kolme. Tämä lapsuusajan valmentajaltani oppimani viisaus kulkee aina mukanani. Treenaaminen on pitkälti asennekysymys.

Monet meistä motivoituvat tavoitteista. Minulle on valmentajana tärkeää rakentaa ohjelma kuitenkin nykytilanteen pohjalta. Mikä on tämän hetken kunto, millainen harjoittelutausta tai onko takana vammautumisia ja miten ennaltaehkäisemme niiden uusimisen. Arvioin myös valmennettavan kanssa miten realistinen tavoite tällä hetkellä on. Olen itse ollut niin monta kertaa telakalla, että ne ovat opettaneet kantapään kautta nykyhetken arvioinnin ja pienempien välitavoitteiden merkityksen.

Jokainen treeni pitäisi tehdä omia sykerajoja kunnioittaen. Muuten ei kehity. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä varsinkin yhteistreeneissä kavereiden kiriapu saattaa johdatella kovemmille sykkeille kuin oli tarkoitus. Kuulen yleensä jo valmennettavien hengityksestä millä alueella mennään ja koitan ohjata takaisin omalle kehitysalueelle. Omien heikkouksien ja vahvuuksien tunnustaminen on ensimmäinen askel matkalla paremmaksi juoksijaksi.

Minusta piti tulla yleisurheilija, kun liityin 12-vuotiaana Forssan Salaman urheilukouluun. Juoksu vei kuitenkin heti mennessään ja eipä aikaakaan kun olin kisaamassa alkuun lyhyemmillä matkoilla kuten 800m ja myöhemmin kestävyysjuoksussa. Näin jälkeenpäin ajatellen olen juossut kyllä koko ikäni, sillä lapsena kun kaverit liikkuivat pyörillä, niin minä painelin mukana kävellen tai juosten. En nimittäin halunnut kuljettaa mukanani mitään minkä voisin kadottaa.

Oma Runner's High -kokemukseni

Juoksin Minna Lammisen kanssa Ruotsi-ottelussa vuonna 2014 kaksoisvoiton 10 000 metrillä. Kisa käytiin sinä vuonna Helsingin Olympiastadionilla, joten kotiyleisön edessä kannustus oli tietenkin sen mukainen. Valmentajat yrittivät huutaa kentän laidalta, mutta en muista kuulleeni siitä mitään. Enkä oikeastaan edes muista miettineeni aikaa. Nautin vain juoksusta vaikka välillä tuntui todella pahalta. Tavoite oli nimittäin kirkas, päästä lopputaistoon mukaan. Olimme edellisenä iltana sopineet, että mikäli juoksemme ruotsalaisten peesissä vielä 1 500 metriä ennen maalia, niin voitto on meidän. Niinhän siinä kävi ja leiskautin viimeisen kilometrin ajassa 3:09."

Ennätykset:

5 000 m 16.31,14 (Kalevan kisat, 2011)

10 000 m 34.06.68 (Ruotsi-ottelu, 2014)

3 000 m estejuoksu 9.59,99 (Kalevan kisat, 2011)

Puolimaraton 1.19,28 (SM-maantiejuoksut Vierumäki, 2014)

Twitter @janigaattori

Blogi hallittukaatuminen.blogspot.fi

Kuumimmat
Tuoreimmat
Arkisto
Tagit

RUNNER'S HIGH OY

+358 44 205 0310

valmennus @ runhigh.fi
Kap Hornin katu 7
00220 Helsinki
y-tunnus: 2399164-4

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon

#WERUNHIGH

#PIMPMYRUN