Minun Runner's High: Carita Riutta

Minun Runner's High -artikkelisarjassa esittelemme Runner's High:n toimijoiden suhtautumista valmennukseen ja juoksemiseen. Seuraavana vuorossa on Helsingin juoksuvalmentajistamme Carita Riutta.

"Juoksuvalmentajana olen suoraviivainen, puhun rehellisesti, avoimesti ja suoraan sekä palautan tarvittaessa myös maan pinnalle. Vain tekemällä syntyy tulosta ja palkitsevinta onkin nähdä kerta toisensa jälkeen valmennettavien kehittyminen. Iloitsen jokaisen kanssa ihan niistä pienistäkin edistysaskeleista: kun jaksaa juosta ensimmäistä kertaa kymmenen kilometriä, treenit alkavat taas kulkea tauon jälkeen tai juoksutekniikassa joku oppi loksahtaa kohdalleen. Kisatuloksista ja ennätyksistä puhumattakaan.

Tämä työ on mielestäni pitkälti kokemusten kautta kerrytetyn tietopankin soveltamista. Kilpaurani alkoi kuusivuotiaana ja olin valmennuksessa lähes 20 vuotta usean eri valmentajan opissa. Lukioikäisenä valmensin nuoria yleisurheilijoita ja tähän päivään mennessä ohjauksessani on treenannut satoja enemmän tai vähemmän kokeneita juoksijoita. Olen harjoitellut erilaisissa kokoonpanoissa ympäri maailmaa sekä nähnyt huippu-urheilua ylä- ja alamäkineen hyvin läheltä. Taustaltani olen yleisurheilija, mutta historian saatossa olen kokeillut kaikenlaista liikkumista partiosta tanssimiseen.

Matkan varrella olen oppinut nauttimaan toisten onnistumisista. Juoksussa, kuten muissakin yksilölajeissa minua on aina kiehtonut se, että olet vastuussa vain itsestäsi. Hyvässä ja pahassa. Pienenä minua ärsytti suunnattomasti, jos joku toinen voitti ja oli hyvin hankala olla tyytyväinen omiin suorituksiinsa. Tuntui, että aina olisi voinut tehdä paremmin. Nyt osaan jo ottaa rennommin ja siskoa lainatakseni 'ponnari on löystynyt huomattavasti'.

Yksi mieliinpainuvimmista runner's high -kokemuksistani tapahtui Kapkaupungissa Etelä-Afrikassa vuonna 2014, kun juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin, Two Oceans Marathon. Ajoimme aamuyön mustuudessa kisapaikalle. Paikalliseen tyyliin tunnelma oli korkealla vaikka järjestelyissä ei kaikki ollut ihan pilkulleen. Vielä lähdön hetkellä oli pilkkopimeää, mutta muutaman kilometrin kuluttua aurinko paljasti luonnon koko komeudessaan - massiivisen Pöytävuoren, tummansinisenä kuohuvan meren sekä reitin jyrkät nousut ja laskut. Silloin tiesin, että tähän hetkeen ja kaupunkiin minulla tulee jäämään ikuiset tunnesiteet."

Carita Riutta Runner's High Helsinki

carita.riutta@runhigh.fi Seuraa Caritaa Instagramissa: @caritascore

Hyppää Caritan valmennukseen: Runner's High Maratonklubi, puolimaratonkoulu, Runner's Core -treenit, yritysvalmennukset, eSimo-etävalmennus, Eläintarhan juoksukoulu ja henkilökohtainen valmennus.

Ennätykset

400m 57,57 (Eläintarha, Helsinki)

800m 2:12,93 (Emporia, Kansas, Yhdysvallat)

Puolimaraton 1:36, 28 (Gdansk, Puola)

Kuumimmat
Tuoreimmat
Arkisto
Tagit

RUNNER'S HIGH OY

+358 44 205 0310

valmennus @ runhigh.fi
Kap Hornin katu 7
00220 Helsinki
y-tunnus: 2399164-4

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page
  • Instagram Social Icon
  • YouTube Social  Icon

#WERUNHIGH

#PIMPMYRUN