Carita Riutta

Ensimmäiseksi juoksukisakseen Carita mainitsee Tapiolan urheilupuiston juoksusuoralla juoksemansa 40 metriä. Ikää hänellä oli tuolloin 6 vuotta. Carita onkin entinen pikajuoksija (SM-7., 400m), joka on siirtynyt keskimatkojen (800m) kautta juoksemaan kymppejä ja puolimaratoneja. Takana on myös yksi maraton Berliinissä.

Tällä hetkellä kilpajuoksu ja tavoitteellinen harjoittelu näyttelevät pienempää roolia Caritan elämässä. Juostua tulee lähinnä kolmen alle kolmevuotiaan lapsen perässä. Ilman kelloa tai matkan ja sykkeenmittaamista Carita ei kuitenkaan osaa treenata.

Työelämässä juoksu, urheilu ja liikunta ovat olleet läsnä aina lasten yleisurheiluleirien vetämisestä lenkkareiden, urheiluvälineiden sekä urheilun suurtapahtumien myyntiin. Tällä hetkellä Carita tekee päivätöitä Suomen Olympiakomiteassa. Runner’s High:ssa hän on valmentanut yrityksen alusta asti. Koulutukseltaan Carita on kauppatieteiden maisteri.

Parasta juoksussa on Caritan mukaan sen tuoma vapaus ja joustavuus. Lenkkarit kulkevat helposti matkassa ja lenkille on vaivatonta lähteä, olipa sitten kotona tai reissussa. Muuttuvissa elämäntilanteissa juoksuharrastusta on helppo muovata määrän, tavoitteiden ja intensiteetin avulla. Esimerkiksi tällä hetkellä omat lenkkinsä Carita tekee usein juoksurattailla, kyytiläinen mukanaan.

Caritan mukaan juoksu on tarpeeksi yksinkertaista, mutta myös erittäin haastavaa! Jokainen voi mennä tasollaan ja kehittyä kohti omia tavoitteitaan – jokainen voi taustasta, ulkonäöstään tai tavoitteistaan riippumatta kutsua itseään juoksijaksi!

Hauskoja kommelluksia ja mahtavia muistoja juoksun parissa riittää, mutta lapsuuden juoksukisoistaan Caritalle on jäänyt mieleen se, kuinka hänen isänsä kiristi piikkareiden nauhat aina pikkasen liian kireälle. Kisan jälkeen varpaat olivat joskus lähes tunnottomat.

Aikuisuuden juoksuista Caritalle on erityisesti jäänyt mieleen euforinen olo Berliinin maratonin maaliviivan ylitettyään. Tapahtuman mahtava tunnelma, oma aikatavoite, itsensä ylittämisen olo – kaikki kohtasivat siinä hetkessä. ”Taisi siinä jopa joku kyynel vierähtää.”

Valmentajana Carita lähtee liikkeelle aina juoksijan omasta elämäntilanteesta, tavoitteista ja tietysti taustasta. Harjoitusohjelman hän suunnitteleekin aina nämä asiat mielessään pitäen ja usein harjoitusten rytmitys on yhtä isossa roolissa kuin itse sisältö. Ryhmäharjoituksissa Carita yrittää joka kerralla antaa jokaiselle osallistujalle ainakin yhden henkilökohtaisen vinkin, mihin kiinnittää huomiota. Caritan vetämissä harjoituksissa ei koskaan tingitä alkuverryttelyistä eikä tekniikkaosioista. Valmentajana hän osaa olla vaativakin, erityisesti niille valmennettavilleen, jotka laittavat paljon aikaa ja vaivaa juoksuharrastuksensa sekä siinä kehittymisen eteen.

Lempiharjoituksia Caritalle ovat tietysti keskimatkojen juoksijalle tyypilliset hapokkaat intervallisarjat, kuten 3x4x200m ja 8-10x400m. Caritan mottona on, että viimeisen vedon voi aina juosta kovaa. 

Jos Carita ei ole lenkillä tai valmentamassa, niin hän on retkeilemässä perheensä kanssa, joogaamassa, matkustamassa tai kotia sisustamassa.

Caritan osaamista pääsee hyödyntämään: