Elina Vastakoski

Elinan urheilutausta pohjautuu kilpacheerleadingin maailmaan, jonka parissa hän vietti suuren osan nuoruudestaan. Takataskuun jäi EM-hopeaa sekä lisäksi 4. sija MM-kisoista Floridasta. Kilpacheerleadingin lisäksi Elina on harrastellut nuorempana jalkapalloa ja vähemmän nuorena muun muassa TeamGymiä, telinevoimistelua ja nykytanssia.

Juoksu on kulkenut mukana ammoisista ajoista oheisharjoitteluna ja vastapainona temppuilulle.

Parasta juoksussa on Elinan mukaan vauhdin huuma. Oli kyseessä pitkä lenkki tai vauhdikkaammat intervallit, niin oman kehon liikuttaminen vaivattomasti on parasta, mitä laji tuo. ”Juokseminen on ollut pitkään oheisharjoitteluna mukana tekemisessä ja välillä on keskitytty vahvemmin tietylle matkalle treenaamiseen ja välillä hyödynnetty juoksua enemmän välimatkojen taittamiseen.”

Tärkeimmistä juoksumuistoistaan Elina nostaa esiin Amsterdamin puolikkaan vuodelta 2018. Tämä oli ensimmäinen puolimaraton, jonka hän juoksi. ”Keli oli tuolloin suhteellisen täydellinen, +15 tienoilla, aurinko lämmitti sopivasti lokakuisten pilvien takaa, reitti oli tasainen kuin tennarin pohja ja kannustus reitillä oli hämmästyttävää. Kahden tunnin alitus kiepahti 1:49 loppuaikaan, mikä oli sekin iloinen yllätys sen aikaiselle dieselille.”

Valmentajana Elina on iloinen, kannustava ja ratkaisukeskeinen. Hänen valmennuksessaan mittarina ei ole se, kuinka monta hikipisaraa treenissä vuodatetaan vaan se, että liikkeet tehdään oikealla suoritustekniikalla. Elina kertoo keskittyvänsä valmennuksissaan vahvasti keskivartalon hallintaan, ryhdin ylläpitämiseen sekä oikeisiin liikeratoihin – oli kyseessä sitten lankutus treenien päätteeksi tai juoksutekniikkaharjoitus.

Temppuilusta Elina ei pääse irti. Niinpä hänen omiin suosikkitreeneihinsä kuuluvat trampoliinilla tehdyt volttiharjoitteet ja niiden ympärille rakennetut keskivartalonhallintasarjat.

Valmennettavilleen Elina teettää mielellään liikkeitä, joissa joutuu haastamaan joko koordinaation, ajatuksen tai liikeradan kautta itseään. Liikkeissä edetään portaittain, eli aina on mahdollista viedä liikettä eteenpäin, tai pysytellä omaksutussa liikkeessä.

Kun Elina ei ole koutsailemassa, temppuilemassa tai järjestämässä tapahtumaa, hänet voi löytää kiipeilemästä tuntureille ja vuorille tai etsimästä kirkkaita puroja Lapissa ja Keski-Euroopassa.

Elinan osaamista pääsee hyödyntämään: